Ας γνωρίσουμε το ευρώ...

μια διαφορετική προσέγγιση...

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Web – Quest για την ανάπτυξη του κριτικού μιντιακού αλφαβητισμού στους μαθητές

Εισαγωγή: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασκούν ηθελημένα ή μη ένα είδος εξουσίας στους πολίτες μιας χώρας. Έτσι και στην Ελλάδα, πολλά σημαντικά γεγονότα καλύπτονται από τα διάφορα μέσα είτε μονόπλευρα, είτε επιφανειακά, είτε λεπτομερώς, ανάλογα με την τακτική του συγκεκριμένου μέσου. Για να διαπιστώσετε και εσείς, πώς καλύπτεται ένα συμβάν από τα media, θα αναλάβετε εργασίες και χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο θα εντοπίσετε ενδιαφέροντα σημεία. Το συμβάν που θα εξετάσετε είναι ο θάνατος τριών τραπεζικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια πορείας απεργών στις 5 Μαΐου 2010.

Στόχος: Σκοπός της εργασίας σας είναι να βρείτε την ακριβή εξέλιξη των γεγονότων, όπως την δίνουν πέντε διαφορετικές εφημερίδες μέσα από τα άρθρα τους από τις 06/05/10 έως τις 09/05/10 και ύστερα να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
 Ποια εφημερίδα αφιέρωσε μεγαλύτερο άρθρο για το συγκεκριμένο γεγονός;
 Ποια εφημερίδα έδωσε έμφαση στους ενόχους – δολοφόνους;
 Ποια εφημερίδα έδωσε έμφαση στα θύματα του γεγονότος;
 Ποια εφημερίδα εξέτασε το θέμα επιφανειακά και γιατί;

Διαδικασία: Θα χωριστείτε σε ομάδες μαθητών και θα αναλάβετε τους εξής άξονες μελέτης:
 Την ακριβή περιγραφή των γεγονότων από τις εφημερίδες στις 06-07/05/10
 Την ενασχόληση των εφημερίδων με το θέμα δύο ημέρες μετά, δηλαδή 08-09/05/10
Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας σας θα συνεργαστείτε μεταξύ σας και θα παρουσιάσετε τη δουλειά σας εκδίδοντας τη δική σας εφημερίδα.


Πηγές – Υποστηρικτικό υλικό:

Η πηγή του υλικού θα είναι οι πέντε ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εφημερίδων:
www.kathimerini.gr – Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
www.enet.gr – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
www.tanea.gr – ΤΑ ΝΕΑ
www.ethnos.gr – ΕΘΝΟΣ
www.tovima.gr – ΤΟ ΒΗΜΑ
Μέσω των ηλεκτρονικών τους διευθύνσεων θα εντοπίσετε τις ημερομηνίες που αφορούν την εργασία σας και τα συγκεκριμένα άρθρα.

Αξιολόγηση: Για την αξιολόγηση των συμπερασμάτων κάθε ομάδας θα ληφθούν υπόψη η οργάνωση του υλικού και η ποιότητα του κειμένου της εφημερίδας σας.

Συμπέρασμα: Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την εργασία σας, θα έχετε μάθει τον τρόπο που ένα συγκεκριμένο γεγονός, τόσο σημαντικό και μείζον, καλύπτεται από ένα διαχρονικό μέσο ενημέρωσης, την εφημερίδα. Παράλληλα, θα έχετε εντοπίσει διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ίδιο γεγονός, διαφορετικές εφημερίδες. Τέλος, θα μπορείτε να κρίνετε ποια άρθρα είναι περισσότερο αντικειμενικά ή υποκειμενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

no comments? why?